Hydrangea

Hydrangea sp. 873.2

Hydrangea, hortensia, tillhör familjen hortensiaväxter (Hydrangeaceae). Släktet består av drygt 70-talet lövfällande eller städsegröna buskar från Asien och Amerika. Arter som vanligtvis odlas här i landet hör till de lövfällande. De har motsatta blad som ofta är tandade och något håriga. De små blommorna sitter i täta blomställningar. Hortensior föredrar i allmänhet en humusrik,  kemiskt sur jord (lågt pH-värde). Blomfärgen varierer ofta beroende på jordens pH-värde. Plantera dem på ett någorlunda soligt ställe i trädgården.


H. arborescens, vidjehortensia är en ganska gles buske på upp till 2-2,5 m höjd. De sågtandade bladen kan bli ca 15 cm långa och två tredjedelar så breda. Blommorna är vita och kommer i regel under juli-augusti. Arten har sin hemvist i östra USA. Det finns ett antal kultivarer. Härdigheten varierar beroende på sort men de är i allmänhet härdiga åtminstone till zon III.

H. macrophylla, hortensia, är en vacker art asiatisk art med som det botaniska namnet beskriver stora blad. De kan bli uppmot 20 x 15 cm stora. Blommorna sitter i en platt förgrenad blomställning. Dessa är vita eller blå. Härdig till zon III (IV). det finns ett antal olika kultivarer av arten.

Hydrangea macrophylla 870

H. macrophylla

 

H. petiolaris (syn. H. anomala ssp. petiolaris), klätterhortensia, är en växt som klättrar med hjälp av luftrötter. Bladen är äggformade, fintandade  och upp till decimetern långa och inte fullt så breda. Den har vita blommor som sitter i flata blomställningar som vanligen kommer under juni-juli. Denna hortensia kan klättra upp mot 7-8 m eller mer. Den växer vild i Ostasien. Härdig till zon IV (vissa källor anger zon V).


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies