Hibiscus, hibiskus, tillhör familjen malvaväxter (Malvaceae) och är ett variabelt släkte bestående av både ettåriga arter, perenner och buskar samt små träd. De är hemmahörande i både tempererade, subtropiska och tropiska områden. Endast få är tänkbara för odling här i landet. H. moscheutos förökas med frö eller delning medans H. syriacus med frö och sticklingar.
H. moscheutos, rosenhibiskus, är en perenn art från USA som kan bli 2 m hög där. Den får mycket stora blommor som kan få en diameter upp till ca 15 cm. Dessa är vita till mörkrosa. Bladen är brett avlånga med en lång spets och kan bli ca 20 x 10 cm. I naturen växer den på ganska fuktiga marker och den vill inte lida av torka. Denna värmekrävande art bör odlas mot en varm solig vägg o.d. och bör vara härdig i våra 2-3 vintermildaste zoner. Blommar sent på säsongen. Det finns ett antal kultivarformer i odling.
H. moscheutos
H. syriacus, frilandshibiskus, är en asiatisk lövfällande buske som kan bli 2-3 m hög och hälften så vid. De flikiga bladen blir vanligen knappa 10 cm långa och ungefär hälften så breda. Blommorna kommer ensamma i bladvecken har en diameter på 5-6 cm. De finns i flera färger såsom vita, blåvioletta och rosa. De brukar inte slå ut förrän tidigast i mitten på augusti. Frilandshibiskusen trivs i en väldränerad jord i ett någorlunda soligt läge. Den är härdig t.o.m. zon III men kan där frysa tillbaka ordentligt kalla vintrar. Då den är värmekrävande så odlas den bäst mot en varm vägg o.d. Frilandshibiskusen är lätt att sticklingsföröka.
H. syriacus
Denna sajt använder cookies