Hamamelis

 

Hamamelis, trollhassel, tillhör familjen trollhasselväxter (Hamamelidaceae). Släktet består av 4-5 arter lövfällande buskar och träd från Nordamerika och Asien. Bladen har ofta en skev bas och sitter strödda. Blommorna som kommer redan under vintern är fyrtaliga och har långa smala kronblad. Frukten är en kapsel som är tvådelad. De vill helst ha en kalkfri väldränerad humusjord. Förökas vanligen med frö och avläggare. Det senare kan dock ta ett par år.

H. japonica, japansk trollhassel, som just härstammar från Japan är en drygt 2 m hög buske med något mörkgröna, brett äggformade blad med tandad kant. De kan bli upp till decimetern långa och nära hälften så breda. Blommorna har långa smala gula kronblad och kommer ofta  redan i januari. H. japonica v. flavo purpurascens är kraftigare och har rödaktiga blommor. Kultivaren ’Arborea’ blir dubbelt så hög som arten och har även större blad. Den japanska trollhasseln är härdig till zon III.

H. mollis,
kinesisk trollhassel, blir 8-10 m högt i hemlandet Kina men bara runt 3 m hos oss.
Både bladen och blommorna påminner om den förra arten. Bladen kan dock bli större. Även denna art kan blomma redan i januari. Härdig till zon II.

Hamamelis mollis `Pallida´ 570.2

Hamamelis mollis ’Pallida’ i familjen Johnérs trädgård i Torsås

H. virginiana, amerikansk trollhassel, är en i naturen upp till 8-9 m hög art som härstammar från sydöstra Kanada och östra USA. Hos oss kan den bli 3-4 m hög. Även denna art har ovala tandade blad samt gula blommor. Bladen kan bli 15 cm långa och nästan lika breda. Blommorna på denna art kommer i regel på hösten. Härdig till zon III.

Hamamelis virginiana (teckn.)  870

H. virginiana


 H. x intermedia, hybridtrollhassel, är en korsning mellan H. japonica och H. mollis. Det är en starkväxande buske som kan bli 4 m hög


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies