Gleditsia

 

Gleditsia, tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae) och är ett släkte med drygt tiotalet arter av lövfällande träd från Amerika och Asien. Endast G. triacanthos är någorlunda vanlig i odling här i landet. De vill ha en väldränerad jord, gärna sandjord, i ett soligt läge. Förökas med frö.


G. caspica, är en asiatisk art som finns representerad på Köpenhamns botaniska. Den blir inte lika stor som G. triacanthos och har inte lika många småblad på bladen. De är också mera avlånga. Räknas ibland som underart till G. japonica.

G. triacanthos, korstörne, kommer från östra USA och kan där bli över 30 m hög. I Sverige blir det inte alls lika stort. I USA räknas det som snabbväxande men här hemma med våra svala och korta somrar växer det betydligt mera beskedligt och har sen lövsprickning. Korstörnet har en gles krona och den är dubbelt parbladig. Bladen är uppbyggda av 20-30 ovala småblad. Både stammarna och grenarna är försedda med upp till decimetern långa tornar. Varieteten inermis saknar dock tornar. Blommorna är gulgröna och följs av 3-4 dm långa baljor. Härdig till zon III. Dock är mindre plantor ömtåligare och kan frysa tillbaka rejält svåra vintrar. Kultivaren ’Sunburst’ har vackert gula blad men är bara härdig till zon II.

Gleditsia triacanthos 570.1 Gleditsia triacanthos 570.2

G. triacanthos


G. heterophylla, är en kinesisk art som har snarlika blad som G. triacanthos.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies