Geum

 

Geum, nejlikrötter, tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) och innehåller ett femtiotal arter som kommer i huvudsak från norra halvklotets tempererade områden. Dock finns det arter även i bl.a. Sydamerika och Nya Zeeland. Det rör sig om håriga örter med upprätta stjälkar. Bladen kan vara parflikiga eller treflikiga. Blommorna är femtaliga. Geum trivs i allmänhet i vanlig trädgårdsjord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Förökas med frö och delning.  Det finns gott om hybrider i odling.


G. coccineum, kungsnejlikrot, är en art med orange till rödorange blommor. Den blir maximalt 30 cm hög. Bladen är ovala, tandade och vågiga. Den kommer från Västasien och är härdig i hela landet. Användbar i stenpartiet.

G. montanum, bergnejlikrot, som kommer från Sydeuropa har ett lågt, kompakt bladverk bestående av rundade, något flikiga blad och stora gula blommor.

Geum montanum (teckn.) 870

G. montanum

 


G. reptans, revnejlikrot, är en liten gulblommig art som växer på hög höjd i Alperna. Den har små djupt flikiga blad. Föredrar en väldränerad och solig plats. Revnejlikroten skjuter långa revor efter den blommat. En mycket härdig art. Det finns kultivarer med orange och röda blommor.

Geum reptans (teckn.) 870

G. reptans

 

G. urbanum, nejlikrot, är en vanlig ört i Sverige. Den förekommer även på många håll i bl.a. stora delar av Europa, Afrika och Sibirien. Det är hårig planta som kan bli över halvmetern hög. Blommorna är gula.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies