Geranium, nävor, tillhör familjen näveväxter (Geraniaceae). Det finns runt 400 ett- och fleråriga arter. De återfinns på de flesta håll på klotet men är rikligast i medelhavsområdet. Bladen är flikiga och blommorna är femtaliga. Det finns drygt ett femtontal vilda arter i Sverige. Nävor trivs generellt i ett soligt eller halvskuggigt läge i ordinär trädgårdsjord.
G. caespitosum, är en art som kommer från de torra västra delarna av USA. Denna art återfinns ända upp till Wyoming så den bör vara rejält härdig. Fyra varieteter finns beskrivna. Den har violetta blommor och mångflikiga blad. Odlas i en väldränerad jord i ett soligt läge.
G. caespitosum (foto: Jerry Friedman)
G. cinereum, jordnäva, är en låg tuvbildande halvt städsegrön art med flikiga blad och vita eller rosa blommor med mörk ådring. Arten blir endast ca 15 cm hög. Ett flertal kultivarer finns i odling. Bra som marktäckare men fungerar även bra i ett stenparti.
G. cinereum
G. endressii, spansk näva, kommer från Pyrenéerna och blir upp till 50 cm hög. Den har rosa till ljust rödbioletta blommor med mörkare ådring. De är ca 25 mm i diameter. Blomningstiden är i regel juni-augusti. Det förekommer ett antal kultivarer i odling.
G. macrorrhizum, flocknäva, är en art från Sydeuropa som kan bli 3-4 dm hög. Den har vanligen vackert rödvioletta blommor och ett ganska ljust bladverk. Arten är en bra marktäckare.
G. pheum, brunnäva, är en europeisk art som förvildat sig här i landet. Den har purpurbruna blommor. Det finns dock kultivarer med vita och ljusblåa blommor. Plantan blir upp till 3-4 dm hög och har vanligen 5-7 flikiga blad. De är håriga på ovansidan.
G. pratense, ängsnäva, återfinns i både Europa och Sibirien och finns förvildad i Sverige. Den blir halvmetern hög och har upp till 4 cm stora blå mörkt ådrade blommor.
G. pratense (Hohe Tauern National Park, Österrike)
Denna sajt använder cookies