Genista

 

Genista, ginstar, tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae) och är nära släkt med Cytisus, kvastginstar som de även liknar. Genista har alltid enkla blad dock. Det finns både lövfällande och städsegröna arter. Ginstarna är hemmahörande i Europa, delar av Asien samt Nordafrika. De trivs bäst i en väldränerad sandjord i full sol. Blommorna är oftast gula. Det finns ett nittiotal arter varav fyra växer vilda här i landet. Förökas med frö och sticklingar.


G. aetnensis, etnaginst, är en mycket storväxt art som växer på Sicilien. Man kan se den bl.a. på Mount Etnas sluttningar. Den kan ibland bli trädlik. Den har små blad som sitter på gröna kvistar och gula blommor. Den är endast härdig i skyddade lägen i zon I. På 50-talet planterades en etnaginst på botaniska i Göteborg. Den dog dock den kalla vintern 1963/64.

Genista aetnensis 870 m.l. (Velela) W

G. aetnensis (fr. Wikipedia, foto: Velela) 

 


G. germanica,
tyskginst, är en mindre nedliggande buske med små något håriga blad och gula blommor. Växer vild på västkusten.

G. pilosa, hårginst, är en liten buske som bara blir några decimeter hög. Den har centimeterlånga, något håriga blad och gula blommor. Växer vild i södra delen av landet. Härdig minst till zon II.

G. sagitallis (genistella sagitallis),
vingginst, är en europeisk art med vingförsedda gröna grenar. Den har bara ett fåtal smalt avlånga och enkla blad. Blommorna är gula. Härdigheten är ofullständigt känd men den bör klara sig i landets 2-3 mildaste zoner.


G. tinctoria, färgginst, är en upprät buske som brukar bli halvannan meter hög. De något håriga bladen är avlånga och ca 2-3 cm långa. Blommorna är gula. Arten återfinns i Europa och Mindre Asien inklusive en del områden i södra Sverige. Härdig till zon IV.

Genista tinctoria (teckn.)  870

                                                                        G. tinctoria

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies