Gaultheria

 

Gaultheria, vaktelbär, tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och innehåller över 150 arter. De har sin hemvisst i bl.a. Asien och Amerika. Det rör sig om städsegröna buskar och små träd. De flesta arter har strödda blad. De klockformade blommorna sitter solitärt eller i samlingar. Frukten är ett mindre bär eller en torr kapsel. Odlas i en kemiskt sur jord i sol eller halvskugga.

G. adenothrix (syn. Diplycosia adenothrix), nätvaktelbär, är en krypande art som bara blir 2-3 dm hög. Den har vita blommor med vackert mörkröda foderblad, mörkt rosa bär och brett ovala blad. Nätvaktelbäret kommer från Ostasien. Härdig till minst zon II.

G. hispidula,
är en nedliggande buske som förekommer i de nordvästra och nordöstra delarna av USA samt Kanada. Bladen är nästan runda och endast knappa centimetern långa. De små vita blommorna sitter solitärt och följs av vita bär. En mycket härdig art som bör kunna klara sig långt upp i landet.

Gaultheria hispidula 870 m.l. (Colocho)

G. hispidula (foto: Colocho)

 

G. humifusa, är en krypande och mattbildande art från västra Nordamerika med brett ovala små blad som bara blir maximalt 2-2,5 cm långa. Blommorna är vitaktiga och bären mörkröda. En mycket härdig subalpin art.


G. miqueliana, japanskt vaktelbär, som kommer från Ostasien, har vita blommor som sitter i klasar och vita bär. Plantan blir bara 2-3 dm hög och de brett ovala bladen är upp till 3 cm långa och 2 cm breda. Härdig åtminstone till zon III.

G. procumbens, tuvvaktelbär, är en liten lågväxande buske med ovala, mörkgröna, läderartade blad och röda frukter. De små blommorna är vita. Plantan blir oftast bara 15-20 cm hög och bladen upp till 5 x 2 cm. Den sprider sig med rhizomer och bildar mattor med tiden. Arten kommer från Nordamerika. Bladverket tonar i rött om plantan utsätts för full sol i samband med torka. Härdig åtminstone till zon IV.

Gaultheria procumbens (teckn.) 870

G. procumbens

 


G. shallon, vaktelbär, är mera högväxt en de andra här presenterade arterna och kan bli drygt 50 cm hög hos oss. I naturen kan den ibland nå 2 m höjd. Den har brett ovala blad, vita blommor och mörkt blåvio- letta bär. Bladen kan bli upp till 7-8 cm långa. Arten växer vild i de västligaste delarna av USA och Kanada och återfinns ända upp till Alaska.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies