Fraxinus

 

Fraxinus, askar, tillhör familjen tillhör olivfamiljen (Oleaceae) och omfattar drygt sextiotalet arter från norra halvklotet. En art F. excelsior, ask, växer vild i Sverige. De flesta arterna är lövfällande träd. De är i allmänhet parbladiga och bladen sitter strödda. Blommorna är i regel oansenliga och sitter i knippen. Frukten är en smal och ofta vingad nöt. Askar föredrar näringsrika humusjordar och gott om sol. Förökas med frö.F. americana,
vitask, har sitt ursprung i östra Nordamerika. Här i landet blir den sällan mer än 20 m hög men kan bli det dubbla i sina hemtrakter. Bladen är i regel uppbyggda av 7-9 småblad. Dessa är ovala med en utdragen spets och ganska mörkt gröna på ovansidan. Härdig till zon V.

F. excelsior, ask, har sitt ursprung i Europa och Mindre Asien inklusive Sverige. Den blir upp till 25-30 m hög. Den har en rund eller pyramidlik krona. Känns igen på sina svarta knoppar. Bladen består av 7-11 småblad som är ovala, spetsiga samt tandade.  Dessa blir 8-10 cm långa. Asken har en sen bladspric- kning och den inträffar tidigast i slutet av maj. De nya skotten är frostkänsliga. Härdig till zon IV.

Fraxinus excelsior 570.1.2 Fraxinus excelsior (teckn.)  870

F. excelsior

 

F. ornus, mannaask, är ett mellanstort träd från Sydeuropa och Mindre Asien. Bladen som är upp till 2 dm långa består av 7-9 ovala och tandade småblad. De vita blommorna doftar. Härdig till zon II.

Fraxinus ornus (teckn.)  870

F. ornus

 

F. pennsylvanica, rödask, kommer likt vitasken från östra Nordamerika. Den kan bli över 40 m hög i naturen men blir bara hälften så hög här i landet. Bladen blir upp till 2,5 dm långa och är vanligen uppbyggda av 7-9 ovala småblad som är utdragna i en spets. Arten har likt den vanliga asken sen knoppsprickning. Härdig till zon IV.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies