Forsythia

 

Forsythia, forsythia eller gullbuskar, som tillhör olivfamiljen (Oleaceae) är lövfällande buskar där alla artena förutom en europeisk kommer från Asien. Det rör sig om ett litet släkte med bara tiotalet arter. De flesta arterna blir bara 2-3 m höga. Bladen är motsatta och oftast hela men kan ibland vara trefingrade. De blommar tidigt på bar kvist. Dessa är gula. Dessa buskar trivas i en humusrik, någorlunda väldränerad jord i ett halvskuggigt eller soligt läge. Förökas med sticklingar eller frön.


F. ovata, tidig forsythia, är en ganska lågväxande art som bara blir runt 1,5 m hög men blir nära dubbelt så vid. Blommorna är små, ljusgula och kommer i allmänget inte i så riklig mångd som på vissa andra arter. Härdig till åtminstone zon V. Den härstammar från Koreahalvön.

F. suspensa, hängforsythia kommer från Kina. Denna art är betydligt större än den förra och kan i gynsamma lägen bli upp mot 4 m hög. Bladen är elliptiska, i regel trefingrade och tandade. Härdig till åtminstone zon V.

Forsythia suspensa 870

F. suspensa


F. x intermedia, hybridforsythia, är en korsning mellan F. suspensa och F. viridissima.
Denna hybrid kan bli drygt 3 m hög. Den har mörkgröna avlånga tandade blad. Dessa blir i regel mörkröda innan de faller på hösten. Det finns många namnsorter av hybridforsythian.
Härdig till minst zon III.

Forsythia x intermedia 870

 F. x intermedia

Tillbaka

Denna sajt använder cookies