Filipendula

 

Filipendula, tillhör rosfamiljen (Rosaceae) och består av drygt tiotalet perenner från norra halvklotets tempererade zon. De är i regel mycket härdiga. Arterna är ofta relativt storväxta och har flikiga eller parbladiga blad. De har stora blomställningar med relativt små blommor. Flertalet arter vill ha en fuktig jord. Förökas med frö samt delning.


F. camtschatica, jätteälggräs, kan bli upp mot 2 m hög. Den har stora djupt flikiga blad och har
små gulvita blommor som sitter i stort antal på förgrenade blomställningar. Denna art kommer från nordöstra Asien.

F. multijuga, litet älggräs, kommer från Ostasien och blir knappa halvmetern hög. Bladen är djupt flikiga och blommorna är rosa. Trivs bäst i en fuktighetshållande jord i sol eller halvskugga. Härdig till USDA zon 6. Vanlig i odling är kultivaren ’Hjordis’.

F. occidentalis, som kommer från nordvästra USA har flikiga lönnlika blad och vita blommor. Stjälken är i regel solitär och plantan kan bli 1,5-2 m hög i hemlandet.

F. ulmaria, älggräs kommer från Europa inklusive Sverige. Den återfinns på fuktig mark och kan bli 1,5 m hög. Den är parbladig och har tandade och veckade småblad. Blommorna är gulvita.

Filipendula ulmaria 870 m.l. (Franz Xaver)

F. ulmaria (foto: Franz Xaver)


F. vulgaris, brudbröd, växer likt föregående art i Sverige samt andra delar av Europa. Den haren upprätt stjälk och blir ca 50 cm hög. Arten är parbladig och har många tandade småblad. Större delen av bladver- ket sitter i en rosett nedtill. Denna art vill ha torrare förhållanden än de övriga.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies