Euphorbia

 

Euphorbia baselicis blommor 570.1

Euphorbia, törel, tillhör familjen törelväxter (Euphorbiaceae) och är ett mycket stort släkte som innehåller ca 2000 arter. Inom detta släkte finns det en mycket stor variation i utseende, från små oansenliga ettåriga örter till stora kaktusliknande suckulenter. De små oansenliga blommorna är enkönade. Vissa arter har bara blommor av ett kön per planta medans andra har av båda könen. Ibland är blommorna omgivna av färggranna högblad. Efter polinering växer en, oftast tredelad, frökapsel fram. Samtliga arter har en vit saft i sina vävnader som i de flesta arter är giftig. Arterna nedan, med undantag av E. palustris, vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge.


E. amygdaloides, mandeltörel, är en lågväxande städsegrön perenn som oftast bara blir 4-5 dm hög. Bladen är omvänt lansettformiga och blir i regel 5-6 cm långa och ca 1 cm breda. Arten kommer från Europa och Mindre Asien. E. amygdaloides v. robbiae har bredare blad och är möjligen något härdigare. Mandeltöreln anses vanligen härdig till zon III.  Dock har de kalla vintrarna 2009/10 och 2010/11 visat att den kanske inte är fullt så härdig.

Euphorbia amygdaloides 570.1

E. amygdaloides

 

E. cyparissias, vårtörel, är en europeisk perenn art som blir 3-4 dm hög. Bladen är mycket smala och barrlika och sitter tätt på stammarna vilket ger dem ett korvliknande utseende. Kan lätt bli ogräsartad då den sprider sig snabbt. Härdig till minst zon I

Euphorbia cyparissias 570.2

E. cyparissias

 


E. dulcis,  söttörel, är en nedvissnande perenn med elliptiska till omvänt lansettformade blad. Plantan blir i regel bara drygt halvmetern hög. Blommar vanligen i maj-juni. Frösår sig villigt. Den klarar sig åtminstone till zon II och ev. III. Vanligtvis odlas kultivaren ’Chameleon’ som har mörkröda blad.

Euphorbia dulcis `Chameleon´ 570.2

E. dulcis ’Chameleon’

 

E. griffithii, eldtörel, är en upprätt perenn art med långa smala blad i toppen på stammarna. Denna art blir vanligen inte högre än 40 cm. Högbladen är vackert orangeröda.

Euphorbia griffithii 570.1

E. griffithii

 


E. lathyris,
korstörel, är en vanligen tvåårig (bienn) städsegrön art som kommer från Sydeuropa samt delar av Nordafrika och Asien. Den har upprättväxande stammar och blir 1-1,5 m hög. Bladen som sitter motsatta är långa, smala och lansettlika. Härdigheten är ofullständigt känd men den klarar sig åtminstone i zon I.

Euphorbia lathyrus 570.1

E. lathyris

 

 

E. myrsinites, myrtentörel, är en mycket vacker lågväxande, städsegrön och krypande art från Sydeuropa med blågråa blad i rosett i änden på de tjocka stammarna. Blommar i regel i maj-juni. Passar utmärkt till att odla i stenpartiet. Den är torktålig och vill helst ha en mycket väldränerad sandjord. I italien växer den på upp till 1900 m.ö.h och sådant plantmaterial bör kunna klara sig till zon III eller IV.

Euphorbia myrsinites 570.2

E. myrsinites

 

E. palustris, kärrtörel, är en upprätt perenn art med många stammar och som kan bli 1-1,5 m hög. Den har avlånga blad som kan tona i blågrönt. Blommorna och högbladen är gula. Denna art finns vildväxande i Sverige samt på många andra håll i Europa. Den vill ha det fuktigare än de andra arterna och trivs bäst i lite kraftigare jord. Härdig till minst zon IV.

E. polychroma (syn. E. epithymoides), gulltörel, är likt föregående art en upprät perenn. Den blir dock bara ca halvmetern hög. Bladen och blommorna påminner också om den förra artens. Härdig till minst zon IV. Den har sitt ursprung i Europa.

Euphorbia polychroma 870

E. polychroma

 

Här kan du läsa om flera arter.

 

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies