Eremurus

 

Eremurus, stäppliljor (Xanthorrhoeaceae el. Asphodelaceae) är ett släkte med nedvissnande perenner från Asien som omfattar knappa femtiotalet arter. Rötterna är tjocka och förgrenade. De långa smala bladen sitter i rosett vid plantans bas. Blommorna sitter i avlånga klasar på höga blomställningar. Dessa växter kräver en mycket god dränering för att inte ruttna. Bäst är att gräva en halvmetern djup grop och sedan lägga ett ca 2 dm tjockt lager med grov sand och grus. Fyll sedan på med en väldränerad sandjord e.d. Ett soligt läge är även av vikt. Förökas med frö eller delning av rotsystemet.E.
aitchisonii (syn. E. elwesii), rosenstäpplilja, kan bli upp mot 2,5-3 m hög och har friskt gröna, långa och ganska smala blad och vanligen rosa blommor. Härdig till zon II.

E. bungei (syn. Eremurus stenophyllus v. b.), gul stäpplilja blir endast 0,6-1 m hög. Blommorna är gula. Härdig i zon I och skyddade lägen i zon II.

E. himalaicus, himalayastäpplilja eller vit stäpplilja, är mindre än den förra arten och blir 2 m hög som mest. Denna arten har vita blommor. Troligtvis härdig endast i zon I men bör kunna klara sig i zon II med täckning.

E. robustus,  jättestäpplilja, kan bli 2-3 m hög. Bladen på denna art som är grågröna kan bli meterlånga och runt decimetern breda. Blommorna är vita eller rosa. Den kan få 700-800 blommor på en blomställning. Härdig till zon V.

Eremurus robustus 870 (Wikipedia)

 E. robustus (foto fr. Wikipedia)


Tillbaka

Denna sajt använder cookies