Epimedium

 

Epimedium, sockblommor, tillhör familjen berberisväxter (Berberidaceae). Släktet  innehåller drygt ett femtiotal arter där de flesta arterna kommer från Asien. Resten kommer från Europa. De föredrar ett skuggigt eller halvskuggigt läge i en humusrik jord. De har en krypande jordstam och är parbladiga. Bladen är här uppdelade på 3-5 småblad. Småbladen är spetsigt äggrunda och sitter på tunna bladskaft. I regel blir plantorna bara 2-3 dm höga eller så. Blommorna är små och fyrtaliga. Förökas med frö eller delning.


E. alpinum, alpsockblomma, är städsegrön. Den kommer från Europa och finns förvildad på en del platser i Sverige. Bladen är något läderartade. Arten blommar vanligen på senvåren. Blommorna är röda och gula.

Epimedium alpinum (teckn.) 870

E. alpinum

 

E. grandiflorum, japansk sockblomma, är en nedvissnande asiatisk art som blir upp till 3 dm hög. Bladskaften är rödaktiga. Bladen är ofta bronsfärgade som unga men blir sedan gröna längre fram. Blommorna på denna art är relativt stora och rosa, vita eller gula.

E. x rubrum, röd sockblomma är en hybrid mellan E. alpinum och E. grandiflorum. Den har vintergröna röd och grönmarmorerade blad och mörkrosa blommor. Blommar i regel i maj-juni. Härdig till zon VI. Finns sällsynt förvildad i Sverige.


 

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies