Elaeagnus

 

Elaeagnus, silverbuskar, tillhör familjen havtornsväxter (Elaeagnaceae). Släktet innehåller drygt ett femtiotal arter förekommer vilda i bl.a. Europa, Asien och Nordamerika. Släktet består av lövfällande och städsegröna träd och buskar. Bladen som sitter strödda är helbräddade. Blommorna är små och ibland doftande. Frukten är en köttig stenfrukt. De trivs bra i en väldränerad jord i full sol.  Förökas med frö, sticklingar och rotskott.


E. angustifolia, smalbladig silverbuske, är en lövfällande buske eller litet träd från Europa och Asien. Den blir hos oss upp till 5 m hög. Bladen är avlångt äggformiga eller lansettlika, grågröna och upp till 7-8 cm långa. De små blommorna är gulaktiga. Härdig till zon VII.

E.commutata (syn. E. argentea), silverbuske, är en Nordamerikansk lövfällande buske som kan bli ett par meter hög och tre meter vid. Grenarna är nästan svarta på denna art. Bladen är avlångt äggrunda och mycket gråaktigt silvriga. Även denna art har gula blommor. Tyvärr skickar dennn art upp mängder av rotskott. Härdig till zon VII.

Elaeagnus commutata 570.1

E.commutata

 

E. x ebbingei, är en hybrid mellan E. macrophylla och E. pungens. Det är en städsegrön buske på upp till 2m höjd med upp till dryga decimetern långa ovala, mörkt grågröna och blanka blad. De små blommorna är vita och doftande. Härdig i åtminstone zon I.


 

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies