Draba

 

Draba, drabor, tillhör familjen korsblommiga växter (Brassicaceae syn. Cruciferae) och är ett mycket stort släkte med 300-400 arter. De flesta arterna växer i bergsområden på norra halvklotet. Det rör sig om i allmänhet småväxta örtartade perenner. De har i regel en kort stjälk och blad som sitter i rosett. Bladen är hela eller tandade. De små och vita eller gula blommorna sitter i mindre kvastar. De passar utmärkt till för odling i stenparti. Odlas bäst i  en väldränerad jord i ett soligt läge. Förökas med frösådd eller delning.D. alpina,
gulldraba, växer i både norra Europa inklusive Sverige samt Grönland och Kanada.
Den har små rosetter av ganska mörkt gröna håriga och avlånga blad i rosett samt gula blommor. En mycket härdig art.

D. aizoides, barrdraba, kommer från bergstrakter i Syd- och Centraleuropa. De gröna bladen är som namnet antyder mycket smala och barrlika. Den är tuvbildande och blir knappa decimeterhög.  Blommorna är gula och kommer på senvåren. Härdig i hela landet.

Draba aizoides (teckn.)  870

D. aizoides

 

D. dedeana, klippdraba, har långa och smala och håriga omvänt lansettformade blad. Den får vita blommor på senvåren. Kommer från bergstrakter i sydvästra Europa. Härdig i hela landet.
D. rigida,
styvdraba, bildar täta tuvor av små rosetter. Bladen är smala och endast 5-6 mm långa. Den får tidigt gula blommor. Arten kommer från västra Asien (Armenien?)

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies