Dodecatheon

 

Dodecatheon, tillhör familjen primulaväxter (Primulaceae) och är ett släkte med drygt 30-talet arter med perenner. De har sin utredning i Asien och Nordamerika. Dessa växter har i regel en tjock jordstam. De har blad som sitter i rosett nere vid basen. Blommorna sitter på en hög blomställning. De har ett karakteristiskt utseende med bakåtböjda kronblad. Dessa perenner odlas i en väldränerad jord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Tidigt på säsongen uppskattar de att få extra god tillgång på vatten. Förökas med frö eller delning på hösten. Detta släkte förs numera ofta till släktet Primula.


D. integrifolium, kommer från västra Kanada och blir i regel 20-30 cm hög. Denna art har brett ovala blad som blir upp till ca 15 cm långa. Den brukar få upp till 10 blommor på blomställningen. Dessa är rödvioletta och kommer i regel under försommaren. Härdig åtminstone upp i mellansverige.

D. jeffreyi, växer vild i västra Nordamerika, från Kalifornien i söder till Alaska i norr. Denna art kan bli över halvmetern hög och har upprätta, ovala till omvänt lansettlika blad och rosa till rödvioletta blommor. Bladen kan bli 30-40 cm långa. Arten blommar i regel under försommaren. Härdig i större delen av landet.

D. meadia, tolvgudablomma, kommer från östra USA och mellersta Kanada. De ovala och spetsiga bladen som sitter i rosett kan bli 2-3 dm långa och nära decimetern breda. Bladen är aningen köttiga. Blommorna som sitter samlade högst upp på en 3-5 dm hög blomställning är vita till ljust violetta. En blomställning kan husera upp till 12 blommor (det svenska namnet  syftar på Olympens stora gudar). Blommar i regel i maj-juni. Kan användas som rabatt eller stenpartiväxt. Härdig till zon VI och ev. zon VII.

D. pulchellum, liten tolvgudablomma, är en mycket variabel art och det finns 7 varieteter beskrivna. Den har sitt utbredningsområde i västra och centrala Nordamerika från Arizona och New Mexiko i söder till Alaska i norr. Den har ganska smala ovala blad som kan bli drygt 40 cm långa. Blommorna sitter på en upp till halvmetern hög blomställning. Dessa är blå- till rödvioletta. En mycket härdig art som kan klara sig i hela landet.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies