Digitalis

Digitalis 871.2

Digitalis, digitalis, är ett släkte i familjen grobladsväxter (Plantaginaceae tid. Scrophulariaceae). Det består av drygt ett tjugotal arter från Europa, Asien samt delar av norra Afrika. Det finns både tvååriga (bienner), perenner och buskar i släktet. De har i regel en upprätt stjälk eller stam och lansettlika blad som kan ha hel kant eller vara tandade. Blommorna sitter samlade i klasar. Digitalis innehåller glykosider som används vid framställningen av hjärtmediciner.


D. purpurea, fingerborgsblomma, är en bienn art med rosa, violetta eller vita blommor som är fläckiga i svalget. Dessa sitter samlade i en klase upptill på en upp till 1,5 m hög stjälk. Bladen är avlångt lansettlika med tydligt markerade nerver. Blommar i regel i juli-augusti. Vildväxande i Sverige. Det finns flera underarter beskrivna. Härdig till zon VII.

Digitalis sp. 870

D. purpurea?

 

D. grandiflora, gul fingerborgsblomma, förekommer både som bienn och perenn. Den blir vanligen ca 1 m hög och har fint tandade lansettformiga blad och har ljust gula blommor. Den blommar i regel på högsommaren. Arten kommer från Europa och Asien och finns förvildad här i landet.


D. lutea, liten fingerborgsblomma, förekommer likt den förra arten både som bienn och perenn. Den blir även ungefär lika stor. De har lansettlika blad och ljust gula blommor. Arten kommer från Europa och är förvildad på sina håll i Sverige.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies