Dicentra

 

Dicentra, hjärtan, tillhör familjen jordröksväxter (Fumariaceae). Det finns ett tiotal arter från Nordamerika och Asien. De har märkliga blommor med fyra kronblad och två små foderblad. Bladen sitter i rosett nere vid basen. De trivs bäst i skugga/halvskugga i en humusrik jord. Undantag finns. Förökas med frö, sticklingar samt delning.


D. cucullaria, sjömanshjärta, är en liten art från Nordamerika som bara blir ett par decimeter hög. Den har två eller tredelade, ganska mörkt gröna blad och gulvita blommor. Den klarar sig minst till zon III.

Dicentra cucullaria 870 m.l. (Aphidoidea) W

D. cucullaria (fr. Wikimedia, foto: Aphidoidea)

 

D. eximia, fänrikshjärta, härstammar från östra USA och har grågrönt bladverk samt rosa blommor. Den börjar blomma på försommaren och kan sedan fortsätta resten av sommaren. Härdig till zon V.

D. peregrina, samurajhjärta, är en liten, knappa decimetern hög art med rosa eller vita blommor. Bladverket som kan vara blågrått tll grågrönt är finflikigt. Denna art trivs i ett någorlunda soligt stenparti. Anses något svårodlad och är känslig mot kalk samt vinterväta och kräver en god dränering. Kommer från Asien.

D. spectabilis, löjtnantshjärta, tillhör nu som enda art släktet Lamprocapnos. Se under detta namn.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies