Dianthus

Dianthus 870

Dianthus, nejlikor, tillhör familjen nejlikväxter (Caryophyllaceae) och är ett stort släkte innehållande ca 300 arter. 6 arter växer vilda i Sverige. Det finns både ettåriga, tvåriga och perenna arter. Släktet har sin hemvist på det norra halvklotet. De har i regel lansettformade blad. Blommorna är femtaliga. Arterna trivs i de flesta fall  i en väldränerad sandjord och god tillgång till sol. Förökas med frö, sticklingar och delning. Nedanstående arter är perenna.


D. alpinus, alpnejlika, återfinns i Alperna. Den blir upp till decimetern hög och har mycket smala lansettlika blad som är ganska mörkt gröna. De ca 4 cm stora blommorna är rosa. Anses härdig till zon III.

Dianthus alpinus (teckn.) 870

D. alpinus

 

D. arenarius, sandnejlika, kommer från norra Europa och växer vild i Skåne har smalt lansettlika grågröna blad och ganska små vita blommor med fransade kronblad. Arten blir 2-2,5 dm hög. Härdig till åtminstone zon IV.


D. barbatus, borstnejlika, är en upp till dryga halvmetern hög tvåårig art som ofta frösår sig i trädgården. Blommorna är i regel mer eller mindre fyllda och doftar starkt. De finns i olika nyanser från vitt till rosa, rött  och violett. Det finns många olika kultivarer av denna art. Bladen är avlångt lansettlika med en något hårig kant. Arten kommer från södra Europa. Härdig i hela landet.

D. deltoides, backnejlika, härstammar från Europa och växer vild i södra och mellersta Sverige. Den har mörkrosa blommor och smala, mörkt grågröna blad. Dock finns det kultivarer med vita blommor. Härdig till zon IV.

D. plumarius, fjädernejlika, har blågrå till grågröna mycket smala blad och vita eller rosa blommor med fransade kronblad. Den blir upp till ca 40 cm hög. Det finns ett flertal kultivarer. Arten härstammar från Nordeuropa. Flera underarter finns beskrivna.

Dianthus plumarius 870 m.l. Ghislain118

D. plumarius (foto: Ghislain118)

Dianthus plumarius ssp. neilreichii 870 (Moedlinger federnelke)

D. plumarius ssp. neilreichii (foto: Moedlinger Federnelke)

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies