Deutzia

 

Deutzia, deutzior ,tillhör familjen hortensiaväxter (Hydrangeaceae tid. Saxifragaceae) och är ett släkte med ett sextiotal lövfällande och städsegröna buskar. De flesta arterna kommer från Asien. Bladen sitter strödda och de små blommorna är femtaliga. Blommorna är oftast vita men även rosa förekommer. Dessa buskar är i allmänhet inte så kräsna på jorden och trivs bäst i soliga lägen. Nedanstående arter är lövfällande. Förökas med frön och sticklingar.


D. crenata, strävdeutzia, är en upp till ca 2,5 m hög och lika bred kinesisk buske med lansettlika blad som blir upp till decimetern långa. Blommorna som sitter i klasar är vita. Dessa kommer i allmänhet i juni-juli. Härdig till zon IV. Kultivaren ’Candidissima’ har fyllda blommor.

D. discolor, storblommig deutzia, kommer också från Kina men blir inte fullt så stor som den förra arten. Bladen är ovala och spetsiga. Blommorna är vita eller svagt rosa. Härdig till zon II.

D. gracilis, bruddeutzia, blir vanligen bara meterhög och har ovala blad som blir ca 5-6 cm långa samt vita blommor. Arten kommer från Japan. Blommar vanligen i maj-juni. Härdig till zon III.

Deutzia gracilis 870 (Wikipedia)

D. gracilis (fr. Wikipedia)

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies