Delphinium

 

Delphinium, riddarsporrar  tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculacea) och är ett stort släkte med uppåt 300 arter. Det finns både ettåriga, tvåriga och perenna arter. De flesta kommer från norra halvklotets tempererade zon. De har djupt flikiga blad och en upprätt blomställning. Blommorna är femtaliga. De minsta artena blir bara någon decimeter höga medans de största kan bli upp mot 2 m höga. De trivs i allmänhet i en ganska kraftig humusjord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Förökas med frö, sticklingar och delning.     


D. cashmerianum, indisk riddarsporre, är en medelhög perenn art med femflikiga lätt håriga blad och blåa blommor. Härdig till minst zon III.

D. consolida, vild riddarsporre, kommer från Europa och delar av Asien och är inhemsk här i landet. Denna art är ettårig och blir 60-70 cm hög och har vita, blå eller röda blommor. Det finns ett antal namnsorter.

Delphinium consolida (teckn.)  870

D. consolida

 

D. likiangense, drakriddarsporre,är en variabel och rikblommig art med ganska mörkt blå blommor. Den blir några decimeter hög. Den kommer ursprungligen från Kina. Ungefär lika härdig som ovanstående  art. Perenn.


D. tatsiense, azurriddarsporre, är även den från Kina. Arten blir 3-4 dm hög och har ganska ganska djupt flikiga blad. Blommorna är ganska mörkt blå. Härdig till åtminstone zon VI. Perenn.

D. x cultorum, praktriddarsporre, är en upp till 2 m hög hybrid. Blommorna är vanligen blåa men kan även vara vita eller rosa. Dessa kommer i regel i juli. Härdig i hela landet.

Delphinium sp. 570.1

 Delphinium sp.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies