Cytisus, kvastginstar, tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae). Släktet består av lövfällande buskar med smala gröna grenar och enkla eller trefingrade små blad. Blommorna är typiska ärtblommor och oftast gula. Det finns 30-40 arter i släktet. Man finner dem i Europa, Nordafrika och Västasien. De trivs bäst i väldränerade sandjordar i full sol.
C. decumbens, krypginst, är en låg nedliggande buske från Sydeuropa. Den blir endast ett par decimeter hög och har kantade grenar och enkla blad. Blommorna är gula. Härdig till zon IV.
C. glaber (syn. Chamaecytisus glaber) vidjeginst, är en upprätt buske från sydöstra Europa. Den kan bli åtminstone 1,5 m hög och har trefingrade blad. Blommorna är gula. Troligtvis härdig endast i Sydsverige.
C. purpureus (syn. Chamaecytisus purpureus), rosenginst, är en dryga halvmetern hög ginst med violetta blommor. Den har förhållandevis stora trefingrade och lätt håriga blad. Det finns ett flertal kultivarer. Härdig till minst zon IV.
C. scoparius, harginst, växer vild i Sverige. Den växer även i andra delar av Europa. Det är en relativt storväxt art som kan bli över 2 m hög och dubbelt så vid. Bladen är vanligen trefingrade med enkla blad förekommer också. Den är en relativt kortlivad buske med skarpt gula blommor. Frukten är en platt balja som smäller till när den är mogen och öppnar sig. Den frösår sig rikligt och kan bli ogräslik. Det finns en stor variation i härdighet i en frösådd och en del plantor kan dö av kyla även i zon I kalla vintrar. Andra plantor är betydligt härdigare. Det finns ett antal kultivarer, ofta med avvikande blomfärg.
C. scoparius
Denna sajt använder cookies