Cyclamen

 

Cyclamen, cyklamen, är ett litet släkte med drygt ett tjugotal arter som tillhör familjen ardisiaväxter (Myrsinaceae tid. Primulaceae). De flesta arterna kommer från medelhavsområdet. De är perenna knöl- växter med ofta vackert marmorerade blad. Blommorna har karakteristiskt uppåtstående kronblad. De trivs bäst i skuggiga till halvskuggiga lägen i en väldränerad jord. Det är viktigt att dräneringen är tillräckligt bra. Förökas med frön.


C. coum, dvärgcyklamen, är en liten art med runda till njurformade marmorerade blad. Den blir på sin höjd 10 cm hög. Blommorna är vanligen vita eller rosa. Dvärgcyklamen blommar i regel i mars-april. Flera underarter finns beskrivna. Den är härdig åtminstone till zon III. Arten kommer från Sydeuropa och Mindre Asien.

C. hederifolium,
höstcyklamen,är något större än den förra arten. Den har normalt rosa blommor. Dock finns det en vitblommande form. Bladformen är variabel. De är ofta ovala och trubbiga men kan även vara spetsiga. De kan även vara enfärgade eller marmorerade. Arten brukar blomma i september-oktober. Lika härdig som ovanstående art. Fäller bladen och går i vila på högsommaren.

Cyclamen hederifolium 870 m.l. (Meneerke Bloem)

C. hederifolium (foto: Meneerke Bloem)

 


C. purpurascens, alpcyklamen, har rosa doftande blommor och runda till njurformade marmorerade blad. Denna art har ingen viloperiod under sommaren och är städsegrön. Ungefär lika härdig som de ovanstående arterna. Alpcyklamen har sitt utbredningsområde i södra och centrala Europa.

Cyclamen purpurascens 870 m.l.  (Hans Bernhard)

 C. purpurascens (foto: Hans Bernhard)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies