Crataegus

 

Crataegus, hagtorn, tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) och är ett mycket stort släkte. Botanikerna är dock inte riktigt ense om hur många det är. Bl.a. är det svårt at avgöra om en del avvikande plantor är underarter eller om de ska ha status som egna arter. De hör hemma i den norra tempererade zonen. Det rör sig vanligen om lövfällande träd och buskar. En del är beväpnade med tornar. Blommorna är femtaliga och frukten en bärliknande stenfrukt. De är i regel inte så kinkiga på jorden utan det går bra med en rimligt väldränerad trädgårdsjord. Hagtorn  kan trivas i både sol och halvskugga. Förökas med frö. Det kan vara svårt att få fröna att gro och de kan ibland behöva stratifieras två säsonger.


C. armoldiana, spärrhagtorn, kommer från nordöstra Nordamerika och är ett mindre träd med tandade blad som är nästan lika breda som långa. De har en längd av ca 5 cm och är något blanka på ovansidan. Blommorna är vita och har en diameter på ca 2 cm och fruktena  är runda och vackert röda. Trädet blir oftast 6-7 m högt. Härdig till zon IV.

C. coccinea (syn. C. pedicellata), skafthagtorn, kommer från nordöstra Nordamerika och kan under goda förhållanden bli 7 m hög och ungefär lika bred. Den har nästan runda blad med tandad kant och vita blommor. Härdigheten är ofullständigt känd men bör kunna klara sig åtminstone till zon V eller VI.

C. crus-galli, sporrhagtorn, kommer även den från Nordamerika. Närmare bestämt den östra delen,från södra Kanada till Florida. Det är ett mindre lövfällande träd som kan bli 10 m i naturen men mindre hos oss. Den har ovala blanka blad som är 5-6 cm långa och hälften så breda. Tornarna kan bli nära decimetern långa. Blommorna är vita och frukterna röda. Den blommar ofta rikligt. Härdig till zon IV.

C. intricata, amerikansk hagtorn, är ett mycket härdigt litet träd från östra Kanada och USA.
Det blir vanligen bara 3 m högt och har blad som mycket påminner om de  hos C. armoldiana, spärrhagtorn. Tornarna är ca 4 cm långa. Den har också vita blommor och röda frukter. Härdig till zon VII.

C. laevigata (C.oxyacantha), rundhagtorn, är en europeisk art som även växer i Sydsverige och är en stor buske eller litet träd som kan bli 6 m högt och 3,5 m brett. Den har korta kraftiga tornar. De relativt små bladen är mörkt gröna, glansiga och grovt flikiga. Blommorna är vita och frukterna röda. Det finns flera utvalda kultivarer. Härdig till zon IV.

Crataegus laevigata (teckn.) 870

 C. laevigata

Crataegus sp. (teckn.) 870

Crataegus sp.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies