Cotoneaster

 

Cotoneaster, oxbär, tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) och består av lövfällande och städsegröna buskar. Antalet arter är oklart p.g.a. att botanisterna inte är överens om vilka arter som ska räknas in i släktet. Oxbären växer vilda både i Europa, Nordafrika och Asien. Två arter växer i Sverige: C. integerrimus, vanligt oxbär och C. niger, svart oxbär. Bladen sitter strödda och är ofta ganska små. De små frukterna är dekorativa på många arter. Dessa buskar är oftast inte så kräsna på jord och klarar både halvskugga och sol. Förökas med frö och sticklingar.


C. adpressus, mattoxbär, är en lågväxande och lövfällande art med små äggrunda blad. Blommorna är rödaktiga och frukterna röda. Härdig till åtminstone zon IV. Kommer från kina.

Cotoneaster adpressus (trol.)  570.1

C. adpressus?

 

 

C. bullatus, rynkoxbär, är en lövfällande buske från Kina med något rynkiga ovala blad som kan bli 6-7 cm långa och hälften så breda. Busken blir i regel upp till 3 m hög och nästan så bred. Bären är röda. Härdig till åtminstone zon III.

C. conspicuus, vinteroxbär, är en asiatisk städsegrön buske som kan bli meterhög. Bladen är små och frukterna orangeröda. Mindre härdig än ovanstående art.

C. dammeri, krypoxbär, är en städsegrön låg buske från Kina. Den blir ofta bara halvmetern hög men beetydligt vidare. Den har äggformade,  läderartade, relativt små blad, vitaktiga blommor och röda frukter. Relativt skuggtålig. Härdig till åtminstone zon III.

C. horizontalis, lingonoxbär, är en liten lövfällande buske från Kina. Den blir ofta bara meterhög och har små äggformiga och glansiga blad. En bra marktäckare. Härdig till zon IV.

C. integerrimus, vanligt oxbär, är en europeiska art som även finns här i landet. Det är en lågväxande lövfällande art som kan bli drygt meterhög, dock vanligen lägre. Vanligen är den bredare än den är hög. Oxbäret har ovala blad som kan bli 4-5 cm långa och mindre än hälften så breda. Undersidan är grågrön och hårig. De små blommorna är ljust rosa och frukten orangeröd. Härdig i hela landet.

Cotoneaster integerrimus (teckn.)  870

 C. integerrimus


C. x suecicus ’Skogholm’ lär vara en hybrid mellan C. conspicuus och C. dammeri. Det är en lågväxande städsegrön buske som är härdig till zon IV.

Cotoneaster `Skogholm´  570.1

     C. x suecicus ’Skogholm’

Tillbaka

Denna sajt använder cookies