Corydalis

 

Corydalis, nunneörter, tillhör familjen vallmoväxter (Papaveraceae). Det rör sig om ett stort släkte med flera hundra arter. Dessa är antingen ettåriga eller perenna. De härstammar från den  tempererade zonen på norra halvklotet. Arterna har vanligen flikiga blad och tubformade blommor. Förökas med frö och delning. Nedanstående arter är perenna.


C. cava, skånsk nunneört, återfinns i Europa inkluderande den sydligaste delen av Sverige.
Den finns med både rödvioletta och vita blommor och har en jordstam som är knölformad och ihålig. Den trivs bäst i skugga/halvskugga i en rätt kraftig jord. Dock kan den klara sig bra i soligare

C. lutea, gul nunneört, räknas numera till släktet Pseudofumaria (P. lutea).

C. nobilis, sibirisk nunneört, kan bli drygt halvmetern hög och har en krypande jordstam. Blommorna är gula. Den härstammar från Centralasien men har förvildat sig i Sverige på sina håll. Den föredrar samma odlingsbetingelser som C.cava.

C. solida (syn. C. bulbosa, C. digitata), stor nunneört. Den har blommor i olika violetta nyanser. En form med vita blommor förekommer också. Bladen är dubbelt till tredubbelt flikiga. Den blir ca 2 dm hög. Förekommer vild i Sverige.

Corydalis solida (teckn.) 870

 C. solida


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies