Cornus

 

Cornus, korneller, tillhör familjen kornellväxter (Cornaceae) och omfattar drygt ett femtiotal arter. Det rör sig här om lövfällande buskar och träd samt perenner. De har motsatta blad (med ett undantag: C. controversa) och små blommor som sitter i flata eller runda blomställningar. Vissa arter har vackra högblad. Frukten är ett bär. De har sitt utbredningsområde i den norra tempererade zonen. De är i regel inte så kinkiga med jorden och fungerar bra i vanlig någorlunda väldränerad trädgårdsjord. De kan planteras i sol eller halvskugga. Förökas med sticklingar och frö. Nedanstående arter växer långsamt.


C. florida, blomsterkornell, är en Nordamerikansk lövfällande buske som kan bli upp mot 10 m hög i naturen men bara drygt 3 m hög här i landet. Den har en kort stam och en rund krona.
Bladen är mörkt gröna, avlångt elliptiska och upp till 15 cm långa. De små blommorna sitter omgivna av rosa eller vita upp till 5 cm långa högblad. Härdig åtminstone i zon I.

Cornus florida `Rubra´ 870

C. florida ’Rubra’ (blommor med högblad)

 

C. kousa, koreansk kornell, är en ostasiatisk lövfällande buske som kan bli över 10 m hög i naturen men betydligt mindre här. Påminner mycket om den förra men har lite mindre blad. Blommorna sitter även omgivna av vita eller rosa högblad. Härdig till zon II.

Cornus kousa (blomma) 870

C. kousa (blomma med högblad)

Cornus kousa (frukt) 870

C. kousa med frukt

 

C. mas, körsbärskornell, växer vild i Europa och österut. Det är en lövfällande buske eller litet träd med bred krona, som kan bli åtminstone 5 m hög hos oss. Bladen är rätt breda, glansiga och upp till decimetern långa. Blommorna är små och gula. Även högbladen är gula. Kan ibland börja blomma redan i februari om vädret är milt. Attraktiv för bin. Arten har röda frukter. Härdig till zon IV.

Cornus mas (teckn.)  870

C. mas

 

C. sanguinea, skogskornell, växer i Europa och västra Asien inklusive södra Sverige. Det är en buske som kan bli 3-4 m hög med rödbruna grenar och håriga äggformade spetsiga blad. De vita blommorna sitter flockar. Frukten som är en stenfrukt är mycket mörkt blå. Rotskottsbildande. Tämligen kravlös när det gäller jord och läge. Härdig till zon IV.

Cornus sanguinea (teckn.)  870

 C. sanguinea


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies