Clematis

Clematis sp. 871.3

Clematis, klematis, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae) och omfattar runt 300 arter lövfällande och städsegröna klätterväxter, buskar samt perenner. De arter som är vanliga i våra trädgårdar här i landet kommer i regel från Europa och Asien. En art C. vitalba som kallas skogsklematis finns förvildad i Sverige. Fröställningarna har som regel har långa, fjäderlika eller trådlika pistiller. De flesta arterna finner sig tillrätta i en ordinär trädgårdsjord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Klematis tål inte rotkonkurrens speciellt bra. Om en vedartad klematis fröst ner helt på vintern kan det dröja en bit in på odlingssäsongen innan den tittar upp igen. Beskärs regelbundet. Förökas med frö och när det gäller vedartade arter sticklingar. Perenna arter kan delas.


C. alpina, alpklematis, är en lövfällande europeisk art som klättrar upp till 2 m eller så. Den har tredelade blad där varje delblad är ovala med utdragen spets. Blommorna är vanligen blå till violett och klocklika. De kan även vara vitaktiga eller ljust rosa. Frukterna är håriga. Härdig till zon VI.

C. armandii, Armand´s klematis, är en klättrande städsegrön art med läderartade smalt    lansett formade blad och vita blommor. Bladen kan bli drygt 15 cm långa och 5 cm breda. Arten kommer från Kina. Kan på sin höjd klara sig i skyddade lägen i zon I.

C. fargesii, stjärnklematis, är en kinesisk lövfällande klättrare och kan bli upp till drygt 5m hög. Den är parbladig och varje småblad är äggrunda till någor avlånga. Blommorna är helt öppna och vita. Härdig till zon III.

C. integrifolia, helbladig klematis, är en ickeklättrande perenn art från Sydosteuropa och österut. Den blir närmare metern hög och brett äggformade blad. Blommorna är öppet klockformiga med fyra kronblad och blåvioletta. Vill ha en väldränerad jord. Det finns många namnsorter av arten. Härdig till zon III-V beroende på kultivar.

C. macropetala, kronklematis, är en ca 3 m hög och lika bred klättrande art. Blommorna som kommer i maj-juni är halvfyllda och lavendelblå. Remonterar ofta i augusti-september. Trivs bäst i halvskugga. Lövfällande. Härdig till zon IV-V.

C. orientalis, orientalisk klematis, är en lövfällande klättrare från bl.a. Asien som kan klättra 4-5 m. Den är parbladig och småbladen är avlånga, upp till 5 cm långa och tandade. De halvöppna halvstora blommorna har fyra kronblad och är gula. Den blommar på sensommaren och tidiga hösten. Härdig till minst zon II.


C. vitalba, skogsklematis, är en lövfällande  art som kan klättra upp mot 10 m. Den är parbladig med i regel 5 småblad. Dessa är ganska runda och grovt tandade. Blommornaär små och vita. Härdig till zon V.

Clematis vitalba 870 m.l. (BerndH)

C. vitalba (foto: BerndH)

 

C. viticella, italiensk klematis från Sydeuropa är en upp till runt 4 m hög, lövfällande klätterväxt. Den är parbladig med 5-7 småblad som vanligen är ovala. Blommorna är relativt stora, klocklika och blåvioletta. Det finns ett antal kultivarer med andra blomfärger. Härdig till zon V.

 

 

Clematis sp. 870 m.l. (Lord Koxinga)

 Clematis sp. (foto: Lord Koxinga)

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies