Chionanthus

 

Chionanthus, snöflockbusksläktet, tillhör olivfamiljen (Oleaceae) och består av ett 80-tal arter. Stora flertalet är städsegröna träd och buskar och kommer från tropiska och subtropiska områden och är därför inte aktuella för odling i vårat klimat. De två nedanstående arterna kommer från tempererade områden och är lövfällande. Bladen är enkla och sitter strödda.


C. retusus, kinesiskt snöflocksträd, är en asiatisk art som kan bli 5-6 m hög. Den har glänsande ovala blad och små vita doftande blommor med långsmala kronblad i vippor. Blommar på försommaren. Arten är tvåbyggare. Honplantorna får efter blomningen klarblåa bär. Den vill ha en jord som är lätt sur i ett skuggigt eller halvskuggigt läge. Härdig till zon II och ev. III.

Chionanthus retusus 870 m.l. (Kenpei)

 C. retusus (foto: Kenpei)

 

 

C. virginicus, snöflocksbuske, kommer från sydöstra USA. Den blir i regel 2-3 m hög och nästan lika vid och har något större blad än den förra. Snöflocksbusken vill ha en näringsrik, sur och relativt fuktig men väldränerad jord och trivs i sol eller halvskugga. Även denna arten har vita blommor och blå bär. Blommorna har mycket smala kronblad. Arten är härdig till zon III.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies