Campsis

 

Campsis, trumpetrankor, tillhör familjen katalpaväxter (Bignoniaceae) och är ett släkte med endast två arter. Dessa är klättrande lövfällande och parbladiga växter. Blommorna är stora och trumpetformade. De vill ha en väldränerad jord i ett soligt och varmt läge. Förökas med frö, sticklingar, avläggare och rotsticklingar.


C. grandiflora, kinesisk trumpetranka, kommer från Ostasien och kan i hemtrakterna bli ca 10 m hög. Hos oss dock lägre. Den klättrar med luftrötter. Arten har ovala och tandade småblad som sitter motsatta och rödorange stora blommor med en diameter av upp till 8 cm. Blommar kommer i regel tidigast i augusti. Endast härdig i zon I.  Det finns ett antal utvalda kultivarer i odling.

Campsis grandiflora 870

C. grandiflora

C. radicans, trumpetranka, kommer från östra USA. Den kan klättra upp mot drygt 10 m höjd. Småbladen hos denna art är mera långsmala än hos C. grandiflora. Blommar vanligen i juli-september. Kultivaren ’Flava’ har gula blommor. Härdig till zon II men kan även klara sig i zon III men där får man vara beredd på att den kan frysa ner kalla vintrar.

Campsis radicans 870

 C. radicans

 

 

Campsis x tagliabuana, storblommig trumpetranka, är en hybrid mellan ovanstående arter.
Den liknar C. radicans mest men är ungefär lika frostkänslig som C. grandiflora.

 

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies