Calycanthus

 

Calycanthus, kryddbuskar, tillhör familjen kryddbuskeväxter  (Calycanthaceae). Släktet omfattar endast två arter som kommer från Nordamerika. De är lövfällande buskar med motsatta blad. Blommorna har många kronblad. Frukten är en kapsel. Kryddbuskar  tycker om en väldränerad jord i sol eller halvskugga. Förökas med frö och sommarsticklingar som rotar sig långsamt.


C. floridus, hårig kryddbuske, blir drygt 3 m hög i naturen men oftast bara hälften så hög här i landet. Den förekommer vild i östra USA. Dennna tätväxande buske har ovala och spetsiga blad med en längd på ca 5-15 cm. De är i regel mindre än hälften så breda. Blommorna är runt 5 cm i diameter, mörkröda och har smala blomblad. Arten blommar i regel under högsommaren Plantan doftar aromatiskt. Härdig till zon II men kan troligen även klara sig i skyddade lägen i zon III. Två varieteter finns beskrivna: v. floridus och v. glaucus.

Calycanthus floridus (frimärke) 870

C. floridus på frimärke från forna DDR

 

C. occidentalis, Kalifornisk kryddbuske, kommer från västra USA och är snarlik den förra. Den anses härdig till USDA zon 7 och kan kanske klara sig i landets allra mildaste delar.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies