Caltha

 

Caltha, kabblekor, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae) och innehåller ett tiotal arter. De växer i de tempererade områdena på både norra och södra halvklotet. Det rör sig om perenner, ofta med njur- eller hjärtformade blad och krypande jordstam. Bör odlas i en kraftig och fuktig jord i sol eller halvskugga. Förökas med frö och delning.


C. leptosepala, vit kabbleka, har vågiga pilformade blad och vita blommor med gult mittparti. Bladen är hela eller tandade och blir runt 15 cm långa. Blommorna är något mindre än hos kabbelekan. Blommar tidigt på säsongen. Arten kommer från västra Nordamerika där den växer i på fuktiga ställen i alpina och subalpina områden. Härdig till zon II.

C. natans, är en mycket härdig art från Kanada och Alaska med hjärtformade blad och vita eller rosa blommor med gulgrönt mittparti. Bladen har ofta hela kanter och blir upp till 5 cm långa. Växer i regel i grunt vatten. Mycket härdig och bör klara sig i hel landet.

C. palustris, kabbleka, kan bli knappa halvmetern hög och har ganska mörkt gröna njur- till hjärtformade blad som är upp till 2 dm långa och breda. Bladen har taggad kant. De upp till 5 cm breda blommorna är i allmänhet gula men även vita förekommer. Blommar i regel på senvåren och försommaren. Frukten är en torr kapsel påminnande om en ärtbalja. Dess utbredningsområde omfattar Europa, inklusive Sverige samt Nordamerika och Asien. Den växer på stränder, våta ängar, i kärr och på andra fuktiga ställen. Härdig i hela landet.

Caltha palustris (teckn.) 870

 C. palustris


Tillbaka

Denna sajt använder cookies