Buxus, buxbom, tillhör familjen buxbomsväxter (Buxaceae). Släktet består av ett sjuttiotal arter och är hemmahörande på många håll på jorden. Det rör sig om städsegröna buskar och träd. Bladen sitter strödda och är i regel ovala eller lansettformade. Blommorna är små, gulgröna och enkönade. Frukten är en torr kapsel. De nedanstående arterna trivs i en väldränerad jord i ett halvskuggigt till soligt läge. Förökas med frö och sticklingar.
B. microphylla, koreabuxbom, är en liten städsegrön buske från Ostasien som vanligen blir 2-3 m hög. De äggformade bladen är 1-2 cm långa och ungefär hälften så breda. Härdig i zon I och möjligen i skyddade lägen i zon II.
B. sempervirens, buxbom, är en kompakt buske eller litet träd som i gynnsamt klimat kan bli över 10 m hög. Den växer vild på sina håll i Europa, nordvästra Afrika och västra Asien. Den har små något avlånga äggformade och läderartade blad. Blommorna är små och oansenliga. Arten växer långsamt. Bland det växtmaterial som säljs och har sålts här i landet varierar härdigheten stort. Det finns de som knappt klarar zon II medans andra kan klara sig i zon V och även VI om den står mycket skyddat. Buxbom är giftig. Ett hot mot våra buxbomar har tyvärr dykt upp på senare år. Svampen Cylindrocladium buxicola kan ta död på våra plantor.
Buxus sempervirens ’Marginata’ (foto: Cillas)
Denna sajt använder cookies