Buddleja

 

Buddleja, buddleja, tillhör familjen lejongapsväxter (Scrophulariaceae) och består av ett hundratal arter av lövfällande och städsegröna buskar samt några få träd. De flesta arterna kommer från varma områden och är inte speciellt härdiga. Blommorna är små och sitter tätt i en ofta avlång klase. Bladen är i regel lansettformade. De har inte några stora anspråk på jorden och en vanlig någorlunda väldränerad trädgårdsjord bör fungera. Lövfällande arter bör planteras i soliga lägen. Förökas med frö eller sticklingar.


B. alternifolia, sommarbuddleja, är en kinesisk lövfällande buske på 3 m. Dock kan den ibland bli betydligt högre. Denna art har strödda, smala lansettlika blad som kan bli decimeterlånga och små violetta blommor som sitter i toppställda klasar. Blommorna har en angenäm doft. Frukten är en kapsel med elliptisk form. Härdig till minst zon IV.

B. davidii, fjärilsbuske eller syrenbuddleja, är en i milt klimat halvt städesegrön buske som dock ofta fryser ner till marken hos oss. Trots detta kan den bli över 2 m hög. Arten hemmahör i Ostasien. Den har smalt lansettlika blad som kan bli över decimetern långa. Blommorna sitter som på den förra arten i klasar. Fjärilsbusken finns med ett flertal blomfärger såsom vita, blå samt många olika violetta kulörer. Härdig till zon III.

Buddleja davidii 570.1

B. davidii

 


B. globosa, bollbuddleja, är en halvt städesegrön buske från Sydamerika. Busken kan bli ca 5 m hög i naturen. Den har brunaktiga blad med ullig undersida som kan bli ca 15 cm långa och 5 cm breda. De orangefärgade blommorna bildar dekorativa bollar. Bollbuddlejan är på sin höjd så härdig att man kan testa den i landets mildaste delar men man bör vara beredd på att den ofta fryser ner. Skydda gärna marken mot tjäle.

Buddleja globosa 870

B. globosa

Tillbaka

Denna sajt använder cookies