Berberis

 

Berberis, berberis, är ett stort släkte med närmare 500 arter. Dessa är lövfällande och städsegröna buskar från alla världsdelar utom Australien. De är försedda med tornar vilka är omvandlade blad. Dessa kan vara både enkla och tredelade. Berberis har små blommor och frukten är ett bär. Odlingskraven varierar beroende på art. Många av de städsegröna arterna föredrar en något sur jord medans de flesta lövfällande inte är kalkkänsliga. De lövfällande trivs i allmänhet bäst i sol medans de städsegröna fungerar bäst i lätt skuggade lägen. Förökas med frö och sticklingar. De lövfällande rotas bäst under högsommaren och de städsegröna under sensommaren.


B. buxifolia, buxbomsberberis, är en städsegrön art som vanligen blir upp till 2 m hög och ungefär lika bred. Arten kommer från Sydamerika. Den har små ovala och läderartade blad och små gula blommor som sitter solitärt eller i par. Frukterna är mörktröda och ser nästan svarta ut. Kultivaren  ’Nana’ blir bara ca 3 dm hög. Härdig till zon III.

B. candidula, silverberberis, är även den en städsegrön buske. Den blir inte ens hälften så hög som den förra arten. Den breder dock ut sig så att den blir bredare än hög. Arten har smala blad med nedåtböjd kant och fina tänder. Blommorna är gula. Tätväxande. Silverberberisen kommer från Kina. Härdig till zon III.

B. julianae,
långbladig berberis, som är städsegrön har långsmala läderartade och tandade blad. Bladen kan bli nära decimetern långa och runt 2,5 cm breda. De kan tona i rött på hösten. Busken kan bli drygt 2 m hög. De små gula blommorna sitter många i klasar. Denna art kommer från Kina. Härdig till zon III.

Berberis julianae 570.1

B. julianae

 

B. koreana, koreansk berberis, är en lövfällande buske som vanligen blir ca 1,5 m hög. Den har små ovala matta blad. Blommorna är ljust gula och sitter många i samlingar. de små frukterna är röda. Härdig till zon V.


B. thunbergii, häckberberis, är en lövfällande buske från Ostasien. Den kan bli drygt meterhög och ungefär lika vid. De små bladen är äggformiga och blommorna som sitter i mindre samlingar är i regel ljusgula. Härdig till zon V. Kultivaren ’Atropurpurea’ har mörkt rödvioletta blad. Denna kultivar sägs vara något mindre härdig än arten.

Berberis thunberii 570.1

B. thunbergii

 

 

 

B. vulgaris, vanlig berberis eller surtorn, är en lövfällande tornig buske som kan bli 2 m hög. Bladen är ovala och fintandade och tornarna sitter tre och tre. Blommorna är gula och de små frukterna är röda. Blommar vanligen i juni-juli. Arten kommer från Europa och Mindre Asien och finns förvildad i Syd- och Mellansverige. Exakta härdighetsuppgifter saknas men bör klara sig till zon V. Varieteten atropurpurea har mörkröda blad.

Berberis vulgaris v atropurpurea 870 m.l. (Algirdas at lt.wikipedia)

 B. vulgaris v. atropurpurea

Tillbaka

Denna sajt använder cookies