Asclepias

 

Asclepias, sidenöret, tillhör familjen oleanderväxter (Apocynaceae tid. Asclepidaceae).Släktet består av över hundra arter med upprätta buskartade växter. Nedanstående arter är nervissnande  perenner. De har ganska små blommor som sitter samlade i toppställda blomställningar. Odla dem helst i en väldränerad sandjord i ett soligt läge. Eftersom nämnda arter kommer från Nordamerika är de värmekrävande. Förökas med frö och delning.


A. fasciculari, smalbladig sidenört, har som det svenska namnet antyder mycket smala blad.
Den kommer från västra Nordamerika. Blommorna är vitrosa. Härdigheten är ofullständigt känd.

A. incarnata, rosensidenört, kommer från Nordamerika och blir drygt meterhög i lämpligt klimat. Den får talrikt med upprätta stammar. Bladen sitter motsatta och blir upp till 15 cm långa. Till formen är de smala och lansettlika. De små blommorna är rosa. Frukten är en frökapsel. Sägs vara något ömtålig och bör därför vintertäckas även i milda områden.

A. syriaca, sidenört, kommer från östra Nordamerika och kan bli upp till 2 m hög i naturen. Bladen är ovalt lansettformade och upp till 20-25 cm långa och drygt decimetern breda. Blommorna är vitaktiga. Härdigheten är ofullständigt känd.

A. tuberosa, orange sidenört, kommer även den från Nordamerika. Den blir oftast bara ca 60 cm hög och har orangefärgade blommor. Bladen är smala och lansettlika. Bör vintertäckas.

Asclepias tuberosa 870

A. tuberosa

 


 

A. viridis, kommer från södra och mellersta USA, och kan bli 60-70 cm hög. Den har avlånga blad, ofta  med uppvikta bladsidor och gulgröna blommor med violett centrum.

Asclepias viridis 570.1

A. viridis i familjen Johnérs trädgård i Torsås

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies