Asarum

 

Asarum, hasselörter, tillhör familjen piprankeväxter (Aristolochiaceae). Släktet består av ett sjuttiotal arter. De återfinns i den tempererade zonen på norra halvklotet. Släktet består av perenner. De har en krypande jordstam och är i oftast städsegröna. Blommorna som brukar sitta gömda under bladen är ofta brunaktiga till färgen. I regel trivs dessa växter bäst i en humusrik jord i skuggiga/ halvskuggiga lägen. Förökas med frö och genom delning.


A. canadense, kanadensisk hasselört, kommer från sydöstra Kanada och östra USA. Är lik nedanstående art och har mörkröda blommor. Blommar vanligen i april-maj. Plantor från den nordligaste delen av sitt utbredningsområde bör vara mycket härdiga.

A. europaeum, hasselört, är en lågväxande perenn med  njurformade och nästan runda ganska mörkt gröna blad. På försommaren blommar den i regel och blommorna sitter nere vid marken vilket gör att man sällan lägger märket till dem. De är små och brunaktiga. Arten kommer från Europa, Mindre Asien och intilliggande områden. Den förekommer sällsynt förvildad här i landet. Hasselörten är en utmärkt marktäckare. Två underarter finns beskrivna: ssp. europaeum som är städsegrön och ssp. caucasicum som är bladfällande.

Asarum europaeus 570.1

A. europaeum

Tillbaka

Denna sajt använder cookies