Artemisia

 

 

Artemisia, malörter, tillhör familjen korgblommiga växte  (Asteraceae tid. Compositae) och är ett stort släkte med flera hundra arter av perenner, halvbuskar och buskar. De har ofta gråludna blad och växer i regel i torra områden. Blommorna är små och oansenliga. Man kan finna dem i tempererade områden både på norra och södra halvklotet. De vill i regel ha en väldränerad jord och god tillgång på sol. Förökas med frö och sticklingar.A. abrotanum,
åbrodd, är en halvbuske som blir knappa metern hög och vid. Den har grågröna mycket finflikiga blad och gula blommor. Blommar på hösten men det är en sällsynt tilldragelse i vårt land. Arten kan påträffas förvildad här i landet. Åbrodden kommer ursprungligen från Europa eller västra Asien. Det är en gammal krydd- och medicinalväxt. Härdig i hela landet.

A. maritima, strandmalört, är en 50-60 cm hög och lika bred lövfällande halvbuske med grått till grågrönt finflikigt bladverk. Blommorna är gula. Den växer vild i Europa och österut inklusive Sverige. Härdig i hela landet.

Artemisia maritima (teckn.) 870

A. maritima

 

A. stellerana, sandmalört, kommer ursprungligen från Ostasien men finns förvildad på många håll inklusive Sverige. De djupt flikiga bladen är gråa och blommorna är gula. Den blir i regel bara halvmetern hög. Härdig i hela landet.


A. vulgaris, gråbo, är en 1,5-2m hög perenn med grågröna djupt flikiga blad. Blommorna är vitaktiga eller rosa. Används som örtmedicin. Flera underarter finns beskrivna. Växer vild här i landet.

Artemisia vulgaris (teckn.) 870

A. vulgaris

Tillbaka

Denna sajt använder cookies