Armeria

 

Armeria, trift  tillhör familjen triftväxter (Plumbaginaceae). Släktet består av ett hundratal arter eller så och har sin huvudsakliga utbredning i de tempererade delarna av norra halvklotet. Det rör sig oftast om små tuvbildande perenner eller små buskar. Odlas bäst i ett soligt läge och väldränerad jord.


A. alpina, har mörkgröna långa och smala blad och rosa till röda blommor. Arten återfinns i alpina områden i syd och mellaneuropa. Växer på över 3000 m höjd och är således mycket härdig.

Armeria alpina (teckn.) 870

A. alpina

 

A. juniperifolia (syn. A. caespitosa) tuvtrift, är en mattformande städsegrön art med oftast rosa blommor. Den blir bara decimetern hög. Bladen som blir ca 2 cm långa är nålformade. Städsegrön. Det finns många kultivarer av arten. Denna art kräver en jord med lågt pH. Utmärkt i ett stenparti. Bör vara härdig i större delen av landet. Den finns angiven härdig t.o.m USDA zon 2. V. Europa.


A. maritima (syn. Statice armeria), strandtrift, återfinns i stora delar av Europa inkluderande Sverige. Som namnet antyder så föredrar den att växa runt stränder men man kan även hitta den på torra ängar. Den har mycket smala blad och bildar tuvor. Blommorna är rosa eller vita och sitter i samlingar på en ganska hög bladlös blomställning. Blomningen brukar vara i maj-juni. Det finns tre underarter: ssp. maritima, ssp. elongata, och ssp. sibirica. Dessa räknas av vissa botaniker som enskilda arter. Det finns många kultivarer i odling.

Armeria maritima (syn. Statice armeria) (teckn.) 870

A. maritima

Tillbaka

Denna sajt använder cookies