Arisaema

Arisaema, kobrakallor, tillhör familjen kallaväxter (Araceae). Dettasläkte innehåller ca 150 arter. De flesta arterna kommer från de tempererade delarna av Asien men de finns även representerade i Nordamerika och annorstädes. De är parbladig perenner med märkliga hölsterblad som ofta är mera bisarra än vackra. Härdighetsangivelserna får man ta med en nypa salt då det ännu finns tillräckliga odlingserfarenheter. Då de ofta är något känsliga mot vinterfukt  bör man ha en rimligt väldränerad jord för dem. Man kan här överväga att skydda sina plantor genom att täcka dem med t.ex. tegelpannor efter att de vissnat ner. Sedan kan man lägga på ett lager med löv som skydd mot kylan. Alla arter är inte så fuktkänsliga. Många arter föredrar en något kemiskt sur jord för att trivas bra. De växer bäst med lite halvskugga eller så. Ibland kan dessa plantor hoppa över ett år och inte komma upp förrän säsongen efter.

A. amurense, är en asiatisk art som har 3-4 delade blad och ett ljusgrönt hölsterblad med vita ränder. Plantan blir bara 2-3 dm hög. Den är inte speciellt känslig vare sig mot vinterfukt eller högt pH.

Arisaema amurense 570.1

A. amurense

 

 

A. candidissimum, vit kobrakalla, är parbladig och har vitt hölsterblad som har gröna ränder på utsidan och ljust violetta på insidan. Kommer från Kina. A. concinnum,  kommer från Kina och Himalaya. Den kan bli drygt halvmetern hög och har ett hölsterblad som är mörkt violett på insidan med vita ränder. Härdig till USDA zon 6.

A. flavum, är en asiatisk art med gulaktigt hölsterblad. En av de härdigaste arterna. Bladen är uppdelade i många småblad.

A. griffithii, har mycket mörkt hölsterblad med ljusa ränder. Åtminstone två varieteter finns beskrivna. Härdig till zon III och ev. IV.

Arisaema griffithii 870

A. griffithii

 
 
A. ringens, är av de härdigaste arterna. Den har ett ljust hölsterblad med mörkare ränder med en mycket mörk topp.

A. sikokianum, har ett mycket mörkt hölsterblad med ljusare ränder. Anses  känslig mot vinterfukt.

 

A. thunbergii, har ett hölsterblad som är ljust beige nertill och nästan svart upptill. Anses  känslig mot vinterfukt. Plantan kan bli 50-60 cm hög. Har sin hemvist i Ostasien. Det finns  två underarter beskrivna: ssp. thunbergii och ssp. urashima. A. triphyllum, rödbrun kobrakalla. Den art som härstammar från USA blir ca 30 cm hög och har tre småblad per blad samt ett hölsterblad som är rödbrunt och gulgrönt randigt. Arten är inte känslig mot vinterfukt. Den klarar sig nog bara i Sydsverige utan vintertäckning.Täcker man ordentligt så bör den kunna överleva i stora delar av landet.

Arisaema triphyllum 870

 A. triphyllum

Tillbaka

Denna sajt använder cookies