Aralia

 

Aralia, tillhör familjen araliaväxter (Araliaceae) är ett släkte som omfattar ett sjuttiotal arter av lövfällande och städsegröna buskar och träd samt örtartade perenner. Deras hemvist är Asien och Amerika. De är parbladiga eller dubbelt parbladiga.


A. chinensis, är en asiatisk art som påminner om A. elata men är troligtvis inte lika härdig.

A. elata, parkaralia, är en lövfällande buske eller litet träd från Ostasien. Den har upprätta taggiga stammar med svag förgrening och är dubbelt parbladig. Bladen består av många små spetsiga och äggrunda blad. Här i landet blir den maximalt 3-4 m hög. Rotskottsbildande. Blommorna är små och gulvita och kommer först på sensommaren. Härdig till zon III men kan ibland frysa ner även i zon I. I allmänhet så skjuter den dock nya skott kommande säsong. Trivs bra i en väldränerad jord i ett soligt och varmt läge. Arten kan förökas med frö och rotskott.

Aralia elata 870 m.l. (Wikipedia)

A. elata (foto: Wikipedia)

 

A. racemosa, lundaralia, är en perenn parbladig art som kan bli åtminstone 1,5 m hög. Den trivs bäst i ett halvskuggigt läge men klarar även full sol och vill ha god vattentillgång under sommaren. Det går bra att odla den i en ordinär trädgårdsjord. Blommar vanligen i juli-augusti. De är små och vita. Den får sedan mörkröda bär på hösten. Lundaralian kommer från Nordamerika. Härdig i större delen av landet. Förökas med frö eller delning.

A. spinosa, taggaralia, är en art från sydöstra USA som påminner om A. elata och är ungefär lika härdig.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies