Aquilegia

Aquilegia sp. 870.2

Aquilegia, aklejor, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae) och är ett släkte med örtartade peren- ner som omfattar drygt ett hundratal arter. De trivs i en väldränerad jord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Mindra arter fungerar bra i ett stenparti medans de större kan användas i en perennrabatt. De är i allmän- het inte svårodlade men det finns arter som kräver mycket omsorg för att man ska lyckas med dem. Jordstammen växer vertikalt vilket kan ställa till det vid omplantering. Blommorna är i regel tvåfärgade. De är generellt relativt kortlivade växter. Förökas i första hand med frö.


A. alpina, alpakleja, är en liten lågväxande och tuvbildande art som är lämplig för odling i stenparti. Den har mycket flikiga blad med djupa inskurningar. Blommorna är förhållandevis stora och vanligen helt blå eller vita och blå. Fröna kan vara svåra att få att gro.

Aquilegia alpina (teckn.) 870

A. alpina

 

 

A. discolor, dvärgakleja, är lämplig för stenpartiodling. Den har flikiga rundade blad och blåvioletta och vita blommor. Kommer ursprungligen från sydvästra Europa.

A. canadensis, scharlakansakleja, är en större art som passar till perennrabatten. Den har sitt ursprung i Nordamerika och kan bli halvmetern hög. Bladen är rundflikiga och blommorna ljust vinröda med lite ljusgult längst upp på kronbladen.


A. chrysantha, guldakleja, är en upp till metern hög gulblommande perenn. Den har sitt utbredningsområde i Nordamerika. De flikiga bladen är långskaftade. Härdig i större delen av landet. Finns i ett antal kulturformer.

A. flabellata, är en småväxt art från Ostasien med gröna till grågröna flikiga blad och blommorna som är blå eller vita. Denna art blir i regel bara runt 3 dm hög.

A. longissima, långsporrig akleja, är en nordamerikansk art som kan bli bli nästan metern hög.
De flikiga bladen är ganska ljust grågröna och blommorna är ljusgula och har långa sporrar.
Blommar under högsommaren. Arten har mycket god vinterhärdighet.

Aquilegia 'Blue Butterflies' 870 m.l. (Derek Ramsey)

A. ’Blue Butterflies’ (foto: Derek Ramsey)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies