Anemone

 

Anemone, sippor, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculacea). Detta perennsläktebestår av en bra bit över hundra arter som har sin hemvist i huvudsak på det norra halvklotet men är även representerad på det södra. Detta släkte består av fleråriga arter med jordstam. Blommorna är i regel vita, röda, violetta eller blå men även gula förekommer. Det finns både vår och höstblommande arter. Anemoner trivs i regel i vanlig trädgårdsjord i en ett soligt eller halvskuggigt läge. De kan förökas genom delning och frösådd. Fröerna bör sås omedbart efter att de mognat. Arterna är giftiga.


A. blanda, balkansippa kan bli drygt decimetern hög och har gröna flikiga blad och blå, rosa eller vita blommor. Mattbildande. Fungerar bra i ett stenparti. Blommar i regel i april-maj. Arten är härdig till åtminstone zon IV.

A. hupehensis, höstanemon, är en meterhög ört med vita eller svagt rosa blommor som kommer under perioden juli-oktober. Bladen är grovt tandade. Härdig till zon VI.

A. nemorosa, vitsippa, är en välkänd vitblommande och inhemsk art. Arten kan bli uppåt 2 dm hög. Bladen är flikiga. Den föredrar skuggiga och fuktiga lägen. Blomningen sker i regel i april-maj. Arten är mycket variabel och det finns gott om olika kultivarer. Vitsippan är härdig till minst zon V.

Anemone nemorosa 570.2 komp.

A. nemorosa (torkad)

 


A. pratensis se Pulsatilla pratensis

A. sylvestris, tovsippa,är en europeisk art som man kan finna på Öland och Gotland. Bladen är flikiga och tandade. Den kan bli upp till 4 dm hög. Föredrar samma odlingsbetingelser som vitsippan och är även ungefär lika härdig.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies