Androsace

 

Androsace, grusvivor, tillhör familjen viveväxter (Primulaceae) och är nära släkt med Primula. Släktet består av ca 150 perenna arter och återfinns i tempererade och arktiska områden på norra halvklotet. A. septentrionalis (grusviva) och A. elongata (sandviva eller åkerviva) växer vilda här i landet. Grusvivor vill ha en lätt väldränerad jord i ett soligt läge. Vissa arter kan dock även frodas i halvskugga, t.ex. A. primuloides. Förökas med frö eller delning av rosetter.


A. alpina, växer i Alperna på upp till 4000 m.ö.h. Den har små rosetter med uppåtböjda blad så att de blir nästan klotformade och vita eller ljust rosa blommor.

A. carnea, kuddviva, har mycket smala blad i rosett och vita eller rosa blommor. Arten blir max. 1 dm hög. Blommar i regel i april-maj. Härdig till zon VI. Flera underarter finns beskrivna. Denna art kommer från bergstrakter i Centraleuropa.

Androsace carnea (teckn.) 870

A. carnea

 

A. ciliata, bildar små tuvor bestående av små bladrosetter. Bladen är omvänt lansettformiga.
Blommorna är i regel ljust rödvioletta men ibland nästan vita. Arten kommer från Pyrenéerna.
Trivs bra i ett väldränerat och soligt stenparti.A. cylindrica,
alpviva, har vita blommor och långsmala blad i rosett. Växer på upp till 3000 m höjd i Pyrenéerna.

A. hausmannii, har vita till ljust rosa blommor och små rosetter bestående av smalt lansettformade blad. Växer på upp till 3000 m höjd i Italien.

Androsace hausmanni (teckn.) 870

A. hausmannii

 

A. mathildae, är en städsegrön art med avlånga blad och vita blommor. Bladen bildar små rosetter. Arten kommer från bergskedjan Apennierna i Italien och växer på över 2000 m.ö.h.

A. primuloides, dockviva, är en ca 1 dm hög art från Himalaya som bildar mattor av små rosetter. Rosetterna påminner om Sempervivum i formen. Blommorna är rosa.

A. sarmentosa, revviva, har rosa blommor och sprider sig med revor. Bladen är något ludna och sitter i rosetter som kan bli upp till ca 5 cm i diameter. Arten kommer från Asien.

Androsace sarmentosa 570.1

  A. sarmentosa

Tillbaka

 

Denna sajt använder cookies