Amsonia

 

Amsonia, tillhör familjen oleanderväxter (Apocynaceae) och består av drygt 20-talet arter varav de flesta kommer från Nordamerika. Det rör sig om upprätta örtartade perenner med halvförvedad rotstock. Bladen sitter strödda. De stjärnlika blommorna som sitter i toppen är i regel blå. Frukten är en frökapsel. Likt de flesta arter i oleanderfamiljen har de en vit mjölksaft. De trivs i fuktiga men väldränerade jordar. Förökas med frö och delning.


A. elliptica, kommer från Ostasien och blir runt 40 cm hög. Bladen är smalt lansettformade och upp till 5 cm långa och knappa centimetern breda. Blommorna är i regel ljust blå men det finns en vitblommig form.

A. jonesii, är en lågväxt art som bara blir ca 30 cm hög. Den kommer från torra områden i USA (Arizona, New Mexico, Utah och Colorado). Bladen är smalt lansettformade och blommorna är ljust blåvioletta. Arten växer långsamt.

A. tabernaemontana, kommer från mellersta och nordöstra USA.  Den blir nära metern hög
och har smala lansettformade blad som kan bli drygt 10 cm långa och knappa tredjedelen breda. Bladen är ofta något håriga på undersidan. Bladskaften saknas eller är mycket korta. De stjärnformade femtaliga blommorna är ljusblå. Två varieteter finns beskrivna: v. tabernaemontan och v. salicifolia. Den sistnämnda har smalare blad och kal undersida. Kultivaren ’Montana’ blir endast ca 25 cm hög. Arten trivs i sol eller halvskugga.

Amsonia tabernaemontana v. salicifolia 870 m.l. (A. Barra) W

A. tabernaemontana v. salicifolia (fr. Wikipedia, foto: A. Barra)


Tillbaka

Denna sajt använder cookies