Amelanchier

 

Amelanchier, häggmisplar tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) är ett mindre släkte som omfattar ett tjugotal arter. Det rör sig om lövfällande buskar och små träd från norra halvklotets tempererade områden. De har i regel gråaktig bark och de enkla bladen sitter strödda. Blommorna är femtaliga och oftast vita. De föredrar sol eller halvskugga och växer i regel bra i en ordinär trädgårdsjord. Förökas med frö eller med eventuella rotskott.


A. alnifolia, sen häggmispel, är en Nordamerikansk art som förekommer i Alaska, västra Kanada och nordvästra USA. Det är en buske eller mindre träd som i sällsynta fall kan bli 10 m hög i naturen. Den har ovala blad med sågad kant och vita blommor. Bladen blir upp till 5 cm långa och nästan lika breda. Frukten är mörkblå. Arten är indelad i tre varieteter: v. alnifolia, v. pumila och v. semiintegrifolia.

A. confusa, svensk häggmispel, är en buske eller litet träd som kan bli runt 4 m hög. Bladen är elliptiska, slutar i en spets och har tandad kant. De vita blommorna har smala kronblad och sitter i klasar. Frukten är mycket mörkt blå och bärlik. Det är en europeisk art som finns förvildad i Syd- och Mellansverige. Det finns uppgifter med att den ska vara synonym med A. canadensis.

A. ovalis (syn.A. rotundifolia), berghäggmispel, kommer från bergsområden i södra och centrala Europa. Arten har äggrunda blad och vita blommor. Den kan bli upp till ca 5 m hög. Påträffas förvildad på en del platser här i landet. Frukten är mörkblå. Härdig till zon VI.

Amelanchier ovalis (teckn.)  870

A. ovalis

 

A. spicata, häggmispel, blir ungefär lika stor som A. confusa och är även mycket lika denna art. De kan skiljas åt genom att man tittar på blommorna då A. spicata har bredare kronblad. Arten finns förviladad i Syd- och Mellansverige. Arten kommer ursprungligen från Nordamerika. Härdig till zon VII.


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies