Allium

 

Allium, tillhör familjen amaryllisväxter (Amaryllidaceae). Släktet omfattar många hundra arter och har sin utbredning på norra halvklotet. Det rör sig om lökväxter med ofta stark doft. De har i regel långa blad och blommorna samlade i en boll på en hög blomställning. De flesta arter trivs bäst i en väldränerad sandjord i ett soligt läge. Förökas med frö eller delning.


A. aflatunense, kirgislök, har långa ganska smala blad och violetta blommor som sitter som en boll högst upp på en hög blomställning. Blommar vanligen i juni-juli. Plantan kan bli meterhög. Arten kommer från centrala Asien. Härdig upp i Mellansverige. Trivs allra bäst i lätt skugga.

Allium aflatunense 870 m.l. (UserSB_Johnny)

A. aflatunense (foto: UserSB_Johnny)

 

A. christophii, stäpplök, har likt den förra violetta blommor som bildar en boll. Blomstjälken blir runt halvmetern hög. De ljusgröna bladen är långa och smala. Blommar vanligen i juni-juli. Arten kommer från Centralasien. Härdig till zon IV.

A. giganteum, jättelök kommer även den från Centralasien. Denna art kan bli 1,5 m hög och har långa och relativt breda blad. Även här är blommorna violetta och sitter bollformigt. Härdig till zon IV.

Allium giganteum 870 m.l. (H. Zell)

A. giganteum (foto: H. Zell)


A. moly, guldlök, har breda lansettformiga och grågröna blad samt relativt stora gula blommor som sitter med endast några få samlade på en blomställning. Föredrar lätt skugga men klarar sig även i soliga lägen. Blommar i maj-juni. Arten förekommer vild i Sydeuropa. Den blir 2-3 dm hög och är härdig i större delen av landet.

Allium moly 870 m.l. (Sten Porse)

A. moly (foto: Sten Porse)

 

A. ursinum, ramslök, är en inhemsk art med breda gröna blad och små vita blommor samlade i mindre flockar. Plantan blir ca 3 dm hög. Föredrar skuggiga lägen. Härdig till zon V.

Allium ursinum 870 m.l. (Enrico Blasutto)

 A. ursinum (foto: Enrico Blasutto)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies