Alchemilla

 

Alchemilla, daggkåpor, tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) och är ett släkte med örtartade perenner med ca 300 arter. Det stora flertalet arter kommer från Europa och Asien. Daggkåporna har vanligen en kraftig jordstam. De har oansenliga blommor som saknar kronblad och som sitter samlade i knippen. Blommorna är i regel gula eller gröna samt tvåkönade. Bladen är ofta runda och grovt handflikiga. Arterna är bra marktäckare. De vill ha en fuktig och näringsrik jord och trivs bra i skuggiga lägen. De kan dock även trivas i mera soliga lägen. Förökas med frö och delning. Självsår sig ofta. De är apomiktiska, d.v.s. att de kan föröka sig utan befruktning.


A. alpina, fjällkåpa, är en Europeisk art som växer i de svenska fjällen. Den blir bara 15-20 cm hög och har långskaftade  5-7 fingrade blad. Bladen påminner något om lupinens. Ovansidan på bladen är grön med en grå kant medans undersidan är silvergrå. De gulgröna blommorna kommer i regel under högsommaren. Mycket härdig.

Alchemilla alpina (teckn.) 870

 

A. alpina

 

A. mollis (syn. A. xanthochlora, A. speciosa), jättedaggkåpa, kommer från Osteuropa och Västasien. Den blir upp till 40 cm hög och har runda, ludna och grovflikiga blad. Kanten är sågtandad. Blommorna är grönaktigt gula. Härdig i större delen av landet.

Alchemilla mollis 570.2

A. mollis 


A. vulgaris, daggkåpa, är ett samlingsnamn för ett antal små arter med snarlikt utseende.

Alchemilla vulgaris (teckn.) 870

A.vulgaris

Tillbaka

Denna sajt använder cookies