Adonis

 

Adonis, adonisar, är ett släkte som omfattar drygt ett tjugotalet arter och som tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae). Det rör sig om ettåringar och perenner med finflikiga blad och relativt stora blommor med i regel många hylleblad. De sitt utbredningsområde i Europa och Asien. De  trivs i en väldränerad kalkhaltig jord som dock inte får bli för torr. Föredrar soliga lägen. Förökas med frö eller delning av rotstocken.


A. amurensis, guldadonis, kommer från Ostasien och är något större än nedanstående art.
Guldadonisen har i regel gula blommor men även orangeröda finns. Blommar ofta redan i april. Bladen är grågröna och finflikiga. De  vissnar ner relativt tidigt på säsongen. Flera kultivarer brukar finnas i handeln, t.ex. ’Plena’ som har fyllda blommor. Härdig i hela landet.

A. vernalis, våradonis, är en gulblommande art som blir maximalt 3-4 dm hög. Blomningen inträffar i regel på senvåren och försommaren. Blommorna är ovanligt stor på våradonisen. Dessa kommer solitärt. Det mycket finflikiga bladverket är friskt grönt. Förekommer vild sällsynt på Öland och Gotland. Växer även på många andra håll i Europa. Den är giftig. Härdig åtminstone till zon VI.

Adonis vernalis 870 m.l. (H. Zell)

 A. vernalis (foto: H. Zell)

 


Tillbaka

Denna sajt använder cookies